Produkcja ekologiczna - PE przesunął o rok stosowanie rozporządzenia 2018/848

W dniu 8 października br. Parlament Europejski w pierwszym czytaniu zgodził się na przesunięcie terminu stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1)

Rozporządzenie 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych miało być stosowane od 1 stycznia 2021 r.


Poniżej najważniejsze zmiany względem rozporządzenia nr 834/2007:

  • bardziej rygorystyczne kontrole: wszyscy operatorzy w łańcuchu dostaw żywności (rolnicy, hodowcy, przetwórcy, handlowcy, importerzy) są kontrolowani na miejscu, co najmniej raz w roku (w odniesieniu do producentów, u których kontrole roczne nie wykazały żadnych nieprawidłowości przez trzy kolejne lata, organy krajowe będą mogły podjąć decyzję o kontroli raz na dwa lata);
  • bardziej uczciwa konkurencja: producenci w krajach trzecich, którzy chcą sprzedawać swoje produkty w UE, muszą przestrzegać tych samych zasad, co producenci UE (obecne zasady, zgodnie z którymi kraje spoza UE muszą spełniać podobne standardy (zasada równoważności), będą stopniowo wycofywane);

  • zanieczyszczenie pestycydami: rolnicy muszą podjąć środki ostrożności, aby uniknąć "przypadkowego" skażenia niedozwolonymi pestycydami lub nawozami; produkt traci swój status organiczny, jeśli zanieczyszczenie jest wynikiem oszustwa lub zaniedbania. Państwa członkowskie, które mają progi dla niedozwolonych substancji w żywności ekologicznej, mogą nadal je stosować, ale muszą zezwalać na inne organiczne produkty żywnościowe z innych krajów UE na swoich rynkach. (Zasady przeciwdziałania zanieczyszczeniom zostaną ocenione przez Komisję w 2024 r.);

  • lepsze zaopatrzenie w ekologiczne nasiona i zwierzęta: w każdym państwie członkowskim zostanie utworzona komputerowa baza danych na temat dostępności ekologicznych nasion i zwierząt;

  • gospodarstwa mieszane: rolnicy mogą wytwarzać zarówno produkty metodami tradycyjnymi, jak i ekologicznymi, ale muszą wyraźnie rozdzielić te dwie działalności;

  • procedury certyfikacji dla drobnych rolników są łatwiejsze;

  • rozszerzono również zakres przepisów, tak aby obejmowały nowe produkty, takie jak sól, korek czy olejki eteryczne, w przyszłości możliwe będzie również uwzględnianie w przepisach nowych produktów, co zapewni producentom dodatkowe możliwości.


Obecnie Parlament Europejski zatwierdził odroczenie stosowania rozporządzenia 2018/848 o rok, do 1 stycznia 2022 r., aby dać rolnikom i władzom krajowym zajętym walką ze skutkami kryzysu koronawirusowego więcej czasu na dostosowanie się. Teraz oczekiwane jest stanowisko Rady UE.


Źródło: PE