47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
Było to podsumowanie rocznych prac organów pomocniczych KKŻ – komitetów do spraw znakowania, zanieczyszczeń, higieny, substancji dodatkowych, pozostałości pestycydów i leków weterynaryjnych w żywności, metod analiz i pobierania próbek, kontroli żywności w imporcie i eksporcie oraz systemów certyfikacji, żywienia oraz żywności przeznaczonej do specjalnych celów żywieniowych, komitetów regionalnych, komitetów branżowych – do spraw tłuszczów i olejów, ryb i produktów rybnych oraz ziół i przypraw kulinarnych.
Podczas sesji przyjęto wiele dokumentów opracowanych przez komitety branżowe i horyzontalne, a także zatwierdzono rozpoczęcie nowych prac.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Magdalena Kowalska, główny specjalista Biura Współpracy Międzynarodowej, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W artykule:
- Zatwierdzone normy i wytyczne
- Nowe prace
- Plan strategiczny
- Nowy przewodniczący i wiceprzewodniczący KKŻ
Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2025 >>
![]() |