Bezpieczeństwo acesulfamu K (E950) po raz kolejny potwierdzone
Od momentu odkrycia w 1967 roku i późniejszej autoryzacji przez liczne instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności na całym świecie – w tym w UE w latach 1985 i 2000 – acesulfam K był szeroko stosowany w produktach spożywczych i napojach o obniżonej zawartości kalorii.
W najnowszej ocenie eksperci EFSA przeanalizowali dostępne dowody naukowe, uwzględniając zarówno krótkoterminowe, jak i długoterminowe efekty spożycia. Na podstawie tej analizy potwierdzono bezpieczeństwo acesulfamu K, a jego dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) zostało znacznie zwiększone (z 9 mg/kg masy ciała do 15 mg/kg m. c. dziennie). Ponadto stwierdzono, że nawet najwyższe szacowane poziomy spożycia acesulfamu K pozostają poniżej tego limitu.
Opinia EFSA dostępna jest na stronie: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2025.9317
Jak podkreśla International Sweeteners Association w swoim komunikacie prasowym, w obliczu globalnych wyzwań zdrowotnych, takich jak otyłość i cukrzyca, acesulfam K oraz inne słodziki o niskiej lub zerowej kaloryczności mogą pomóc w ograniczeniu spożycia cukru i wspieraniu zdrowszego środowiska żywieniowego. Dzięki zapewnianiu słodkiego smaku przy zerowej wartości energetycznej, acesulfam K pomaga ograniczyć spożycie kalorii oraz zarządzanie poziomem glukozy we krwi, gdy są stosowane zamiast cukru w zbilansowanej diecie. Dodatkowo słodzik ten nie przyczynia się do powstawania próchnicy, ponieważ nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej.