EFSA potwierdza bezpieczeństwo neotamu i zwiększa ADI

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ponownie potwierdził, że neotam jest rygorystycznie oceniany i bezpieczny do stosowania w żywności i napojach. Eksperci naukowi EFSA ocenili całość dostępnych dowodów naukowych, w tym dane toksykologiczne, epidemiologiczne i dotyczące spożycia.

Neotam to słodzik 7000 do 13 000 razy słodszy od cukru, stosowany w żywności, napojach, gumach do żucia i lekach.


EFSA znacznie zwiększyła również dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) z 2 do 10 mg/kg masy ciała/dzień i potwierdziła, że ​​narażenie konsumentów pozostaje znacznie poniżej tego nowego limitu, bez zidentyfikowanych problemów bezpieczeństwa. 


Link do pełnej treści opinii: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2025.9480