Zaproszenie EFSA do przekazywania danych w celu ponownej oceny bezpieczeństwa heksanu technicznego stosowanego jako rozpuszczalnika ekstrakcyjnego podczas wytwarzania żywności

Celem zaproszenia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) do przekazywania danych jest zebranie dokumentacji (danych opublikowanych, jak również jeszcze nieopublikowanych) istotnej dla przeprowadzenia ponownej oceny bezpieczeństwa stosowania heksanu technicznego jako rozpuszczalnika ekstrakcyjnego w produkcji żywności i składników żywności.

Heksan techniczny jest rozpuszczalnikiem dopuszczonym do stosowania w produkcji żywności, na przykład olejów roślinnych.


Wszystkie podmioty zainteresowane powyższą tematyką, które chciałyby przyczynić się do zebrania udokumentowanych informacji na temat stosowania heksanu technicznego, jego pozostałości w żywności oraz jego właściwości toksykologicznych proszone są o przekazywanie informacji do Urzędu EFSA.


Termin na przekazywanie danych upływa 23 października br.


5c7e2d74b0ff8632232217