Utrata masy netto produktu a deklaracje na etykiecie
Utrata masy netto odnosi się do różnicy między masą produktu w momencie pakowania a jego masą po pewnym czasie (w trakcie trwania przydatności do spożycia). Powodem takiej sytuacji mogą być różne czynniki, zarówno naturalne, jak i związane z procesem produkcji czy przechowywania. W przypadku produktów mięsnych utrata masy może być spowodowana wyciekiem osocza, natomiast w serach – utratą solanki. Warzywa i owoce tracą masę wskutek naturalnych procesów transpiracji, a pieczywo może wysychać. Uszkodzenia opakowań lub nieodpowiednie warunki przechowywania mogą dodatkowo nasilić te procesy.
Zapraszamy do lektury artykułu Paulina Szczypkowska, radca prawny, specjalistka prawa żywnościowego i paszowego z KDCP Legal Rutkowski & Wspólnicy.
W artykule:
- dopuszczalne błędy w ilości nominalnej
- zgodność deklarowanej masy netto z rzeczywistą
- orzecznictwo
- masa netto po odsączeniu a ubytek masy netto
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2024 >>
![]() |