Kluczowe zmiany w przepisach dla opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do żywności

Rozporządzenie (UE) nr 2025/351 stanowi kluczową zmianę w wymogach prawnych dla tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ustanawiając nowe wymogi, które mają na celu poprawę jakości oraz bezpieczeństwa opakowań żywności oraz zrównoważony rozwój.

Chociaż wdrożenie przepisu będzie stanowić wyzwanie dla branży spożywczej, korzyści w zakresie zdrowia publicznego i ochrony środowiska będą znaczące. Przepis ten stanowi krok w kierunku bezpieczniejszego i bardziej zrównoważonego rynku europejskiego, na którym materiały z tworzyw sztucznych będą zarządzane w sposób odpowiedzialny i skuteczny, a współpraca między producentami, organami regulacyjnymi i konsumentami będzie kluczem do przejścia w kierunku bezpieczniejszego i bardziej odpowiedzialnego korzystania z tworzyw sztucznych, w tym pochodzących z recyklingu.

Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Marzena Pawlicka-Cegiełko, główny specjalista w Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie.

 

W artykule:

  • wymogi dotyczące czystości substancji
  • substancje biobójcze
  • tworzywa sztuczne z recyklingu
  • nowe wymogi dotyczące etykietowania wyrobów wielokrotnego użytku

    Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2025 >> 


    iStock-985758510