Kluczowe zmiany w przepisach dla opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do żywności
Chociaż wdrożenie przepisu będzie stanowić wyzwanie dla branży spożywczej, korzyści w zakresie zdrowia publicznego i ochrony środowiska będą znaczące. Przepis ten stanowi krok w kierunku bezpieczniejszego i bardziej zrównoważonego rynku europejskiego, na którym materiały z tworzyw sztucznych będą zarządzane w sposób odpowiedzialny i skuteczny, a współpraca między producentami, organami regulacyjnymi i konsumentami będzie kluczem do przejścia w kierunku bezpieczniejszego i bardziej odpowiedzialnego korzystania z tworzyw sztucznych, w tym pochodzących z recyklingu.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Marzena Pawlicka-Cegiełko, główny specjalista w Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie.
W artykule:
- wymogi dotyczące czystości substancji
- substancje biobójcze
- tworzywa sztuczne z recyklingu
- nowe wymogi dotyczące etykietowania wyrobów wielokrotnego użytku
Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2025 >>
![]() |