Nowy numer kwartalnika Food-Lex już dostępny!
W wydaniu 2/2025 jak zawsze znajdują się kompleksowe opracowania dotyczące kluczowych zmian prawnych i regulacyjnych dla branży spożywczej – zarówno z perspektywy prawa krajowego, jak i unijnego.
W tym numerze m.in.:
W ramach stałych sekcji także:
Zapraszamy do lektury i śledzenia zmian, które kształtują otoczenie prawne sektora spożywczego!
W tym numerze m.in.:
- Substancje słodzące w żywności – Joanna Gajda-Wyrebek (NIZP PZH – PIB)
- Nowa żywność – jak uzyskać zgodność z przepisami? – Dr Izabela Tańska (IGI FOOD LAW)
- Środki ochrony roślin a żywność ekologiczna – aspekty praktyczne i prawne – Maria Pawłowska (KDCP)
- Znaki towarowe i wzory przemysłowe na rynku spożywczym – Mateusz Hyży (RKKW)
- Kluczowe zmiany w przepisach dotyczących opakowań z tworzyw sztucznych – Marzena Pawlicka - Cegiełko (NIZP PZH – PIB)
- Nieuczciwe praktyki handlowe w łańcuchu dostaw – Tomasz Chróstny (UOKiK)
- Nowe zasady zatrudniania cudzoziemców od 1 czerwca 2025 r. – Karolina Schiffter, Tomasz Rdzanek (PCS Littler)
- Rozporządzenie EUDR – praktyczne wyzwania dla branży spożywczej – Marta Warzańska (WKB Lawyers).
W ramach stałych sekcji także:
- komentarz redaktora naczelnego, Andrzej Gantner (PFPŻ ZP),
- przegląd nowości legislacyjnych, okresów przejściowych i notyfikacji w bazie TRIS, a także wykaz opublikowanych przepisów unijnych i krajowych, Dorota Kozłowska (PFPŻ ZP),
- Kalendarium Food-Lex, Agnieszka Slodowa (PFPŻ ZP).
Zapraszamy do lektury i śledzenia zmian, które kształtują otoczenie prawne sektora spożywczego!
Link: https://www.food-lex.pl
![]() |