Nowy numer kwartalnika Food-Lex już dostępny!

W wydaniu 2/2025 jak zawsze znajdują się kompleksowe opracowania dotyczące kluczowych zmian prawnych i regulacyjnych dla branży spożywczej – zarówno z perspektywy prawa krajowego, jak i unijnego.

W tym numerze m.in.:
  • Substancje słodzące w żywności – Joanna Gajda-Wyrebek (NIZP PZH – PIB)
  • Nowa żywność – jak uzyskać zgodność z przepisami? – Dr Izabela Tańska (IGI FOOD LAW)
  • Środki ochrony roślin a żywność ekologiczna – aspekty praktyczne i prawne – Maria Pawłowska (KDCP)
  • Znaki towarowe i wzory przemysłowe na rynku spożywczym – Mateusz Hyży (RKKW)
  • Kluczowe zmiany w przepisach dotyczących opakowań z tworzyw sztucznych – Marzena Pawlicka - Cegiełko (NIZP PZH – PIB)
  • Nieuczciwe praktyki handlowe w łańcuchu dostaw – Tomasz Chróstny (UOKiK)
  • Nowe zasady zatrudniania cudzoziemców od 1 czerwca 2025 r. – Karolina Schiffter, Tomasz Rdzanek (PCS Littler)
  • Rozporządzenie EUDR – praktyczne wyzwania dla branży spożywczej – Marta Warzańska (WKB Lawyers).
Serdecznie dziękujemy wszystkim autorom za podzielenie się swoją wiedzą i praktycznym doświadczeniem. To dzięki tym opracowaniom Food-Lex pozostaje rzetelnym źródłem informacji dla branży.

W ramach stałych sekcji także:
  • komentarz redaktora naczelnego, Andrzej Gantner (PFPŻ ZP),
  • przegląd nowości legislacyjnych, okresów przejściowych i notyfikacji w bazie TRIS, a także wykaz opublikowanych przepisów unijnych i krajowych, Dorota Kozłowska (PFPŻ ZP),
  • Kalendarium Food-Lex, Agnieszka Slodowa (PFPŻ ZP).

Zapraszamy do lektury i śledzenia zmian, które kształtują otoczenie prawne sektora spożywczego!

Link: https://www.food-lex.pl

food-lex_okladka_022025