Opakowania przyszłości
Opakowania jeszcze nigdy nie były pod taką presją. Z jednej strony oczekuje się od nich funkcjonalności, bezpieczeństwa i niskich kosztów produkcji, z drugiej – wymaga się, aby były przyjazne dla środowiska, łatwe do recyklingu i zgodne z regulacjami.
W obliczu nadchodzącego rozporządzenia PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation), które stawia ambitne cele dotyczące zawartości recyklatu w opakowaniu i możliwości ich recyklingu, producenci opakowań do żywności stoją przed poważnym wyzwaniem: Jak stworzyć opakowanie, które spełni wszystkie te kryteria, a przy tym pozostanie praktyczne i bezpieczne w kontakcie z żywnością?
Tu na scenę wchodzą monomateriałowe opakowania do żywności z polimerów oferowanych przez BOPS. Dokładniej? Z poliolefin, głównie z polietylenu (PE) i polipropylenu (PP) oraz polibutenu (PB1), który stanowi warstwy funkcyjne. W przeciwieństwie do tradycyjnych opakowań wielomateriałowych, które często składają się z kilku różnych tworzyw trudnych do rozdzielenia i recyklingu, wielowarstwowe monomateriały można łatwiej przetworzyć, a w niedalekiej przyszłości także w pełni zamknąć ich obieg – zarówno korzystając z recyklingu mechanicznego, chemicznego, jak również używając materiałów typu biopochodnych.
Więcej w artykule „Opakowania Przyszłości” kwartalnika Food LEX nr 3/2025:
- wyzwania związane z recyklingiem
- recykling mechaniczny
- recykling chemiczny
- materiały biopochodne
- certyfikacja
- opakowania monomateriałowe
- opakowania giętkie
- zastosowania retortowe
Zapraszamy do lektury i prenumeraty!
Więcej: Kwartalnik „Food Lex” nr 3/2025
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
![]() |

