Ślad węglowy organizacji i ślad środowiskowy produktu w kontekście wymagań regulacyjnych. Wyzwania branży spożywczej
Sektor rolno-spożywczy bezpośrednio i pośrednio wpływa na wielkość emisji gazów cieplarnianych (GreenHouse Gases – GHG), do których zaliczamy między innymi dwutlenek węgla, metan, podtlenek azotu. Według danych Europejskiej Agencji Środowiska rolnictwo odpowiada za ponad 10% emisji GHG w Unii Europejskiej (70% pochodzi z sektora chowu zwierząt). Natomiast według danych Międzynarodowego Zespołu ds. Klimatu IPCC, sektor rolno--spożywczy odpowiada za około 30% światowych emisji GHG. Wpływ ten związany jest z produkcją, przetwarzaniem, transportem oraz konsumpcją żywności. Jest on mocno uzależniony od regionu, metod produkcji, rodzaju upraw i systemów żywieniowych.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowali: Marlena Osinska-Przybysz i Mateusz Krawczuk, eksperci SGS Polska.
W artykule:
- zrównoważony rozwój w branży spożywczej
- zmiany klimatu w raportowaniu ESG
- metodologia szacowania śladu węglowego organizacji i produktu
- GHG Protocol i ślad węglowy produktu
- norma ISO 14064, weryfikacja śladu węglowego
![]() |