Środki ochrony roślin a żywność ekologiczna. Aspekty praktyczne i prawne

Powszechnie środki ochrony roślin są kojarzone z rolnictwem konwencjonalnym, natomiast żywność ekologiczną uważa się za wytworzoną bez zastosowania pestycydów. Niemniej nie wszystkie zagrożenia dla upraw można zwalczyć za pomocą selekcji nasion lub stosowania naturalnych wrogów szkodników i chwastów.

Powstaje więc pytanie – co zrobić, żeby uratować uprawę i jednocześnie nie utracić certyfikatu rolnictwa ekologicznego, w sytuacji gdy wszystkie „naturalne” metody nie przyniosły skutku.

Odpowiedzi warto szukać w regulacji z zakresu rolnictwa ekologicznego.

Stosowanie środków ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym nie jest zakazane, ale podlega wielu ograniczeniom. Przede wszystkim jest to działanie ostateczne, które może mieć miejsce jedynie wtedy, gdy inne sposoby zwalczania szkodników i chwastów nie przyniosły skutków.

Fakt użycia pestycydów powinien być dokładnie udokumentowany.

Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Maria Pawłowska, specjalistka w zakresie prawa żywnościowego i paszowego, KDCP Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego Rutkowski i Wspólnicy Sp. z o.o.


W artykule:
  • Środki ochrony roślin w świetle ogólnych zasad rolnictwa ekologicznego
  • Substancje czynne środków ochrony roślin dopuszczone przez Komisję Europejską
  • inne niż substancje czynne składniki środków ochrony roślin
  • dodatkowe obowiązki wynikające ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji ekologicznej
  • pozostałości środków ochrony roślin w żywności ekologicznej.

initial-adobestock288676847agriculture1