Środki ochrony roślin a żywność ekologiczna. Aspekty praktyczne i prawne
Powstaje więc pytanie – co zrobić, żeby uratować uprawę i jednocześnie nie utracić certyfikatu rolnictwa ekologicznego, w sytuacji gdy wszystkie „naturalne” metody nie przyniosły skutku.
Odpowiedzi warto szukać w regulacji z zakresu rolnictwa ekologicznego.
Stosowanie środków ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym nie jest zakazane, ale podlega wielu ograniczeniom. Przede wszystkim jest to działanie ostateczne, które może mieć miejsce jedynie wtedy, gdy inne sposoby zwalczania szkodników i chwastów nie przyniosły skutków.
Fakt użycia pestycydów powinien być dokładnie udokumentowany.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Maria Pawłowska, specjalistka w zakresie prawa żywnościowego i paszowego, KDCP Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego Rutkowski i Wspólnicy Sp. z o.o.
W artykule:
- Środki ochrony roślin w świetle ogólnych zasad rolnictwa ekologicznego
- Substancje czynne środków ochrony roślin dopuszczone przez Komisję Europejską
- inne niż substancje czynne składniki środków ochrony roślin
- dodatkowe obowiązki wynikające ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji ekologicznej
- pozostałości środków ochrony roślin w żywności ekologicznej.
![]() |