Substancje słodzące w żywności
Zgodnie z definicją podaną w tym rozporządzeniu „substancje słodzące” to substancje stosowane do nadania środkom spożywczym słodkiego smaku lub stosowane w słodzikach stołowych.
W art. 18 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawarto definicję zasady przenoszenia (ang. carry-over) substancji dodatkowych. W ostatnim akapicie art. 18 podano specyficzne wymagania związane z wnoszeniem do produktu substancji słodzących na zasadzie przenoszenia.
Substancje słodzące dopuszczone do żywności w Unii Europejskiej są bezpieczne dla zdrowia konsumenta, a ich spożycie nawet w przypadku osób regularnie spożywających produkty zawierające substancje słodzące jest niższe niż ADI wyznaczone dla poszczególnych substancji.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Joanna Gajda-Wyrebek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB.
W artykule:
- warunki stosowania substancji słodzących w żywności
- oświadczenia żywieniowe a stosowanie substancji słodzących
- zasada przenoszenia w odniesieniu do substancji słodzących
- substancje słodzące dozwolone do żywności - grupy