Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025: Nauka w działaniu
Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
Wszystkie podmioty zaangażowane w łańcuch dostaw żywności — producenci, przetwórcy, przewoźnicy, sprzedawcy detaliczni, restauracje i konsumenci — opierają się na uniwersalnym stosowaniu dobrych praktyk, uzgodnionych procesów i standardów, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności jest organizowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), razem ze Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Każdy jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, producentów i konsumentów. Każdy ma swoją rolę do odegrania od gospodarstwa do stołu, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, WHO podejmuje wysiłki, aby włączyć bezpieczeństwo żywności do głównego nurtu porządku publicznego i zmniejszyć obciążenie chorobami przenoszonymi drogą pokarmową na całym świecie.
Kampania #Safe2Eat 2025
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego krajowi partnerzy w całej Europie rozpoczynają tegoroczną edycję kampanii, charakteryzującą się jeszcze szerszym zasięgiem i zapewnianiem konsumentom jasnych, opartych na nauce informacji na temat bezpieczeństwa żywności. W tym roku kampania obejmuje 23 kraje, w porównaniu z 18 w 2024 roku, co stanowi istotny kamień milowy w realizacji jej kluczowego celu, jakim jest pomoc większej liczbie mieszkańców i mieszkanek Europy w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych.
Opierając się na zeszłorocznych osiągnięciach, w 2025 roku organizatorzy kampanii #Safe2Eat będą zwiększać jej oddziaływanie poprzez:
- Rozszerzenie zasięgu na 23 kraje, w tym pięć nowych krajów biorących udział w działaniach, zwiększanie zasięgu działań i zaangażowania w całej Europie.
- Zwrócenie uwagi na kluczowe obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności, takie jak rola nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności, znaczenie czytelnego oznaczania produktów oraz korzyści płynące z ograniczenia marnowania żywności.
- Zwiększenie dostępności informacji na temat bezpieczeństwa żywności dzięki nowym i łatwym do zrozumienia materiałom dostosowanym do różnych grup demograficznych i kontekstów kulturowych.
Zapraszamy do śledzenia kampanii. W mediach społecznościowych znajdziecie ją, wpisując: #Safe2EatEU
Więcej informacji o Międzynarodowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności
Źródło: GIS