Europejski Zielony Ład: Analiza głównych czynników bezpieczeństwa żywnościowego w UE i na świecieKomisja Europejska opublikowała analizę na temat głównych czynników wpływających na bezpieczeństwo żywnościowe, tj. zmiana klimatu, degradacja środowiska, ekonomiczne konsekwencje COVID-19 i inwazji Rosji na Ukrainę.W oparciu o najnowsze dowody naukowe analiza ta identyfikuje różne rodzaje kluczowych czynników: - czynniki biofizyczne i środowiskowe;
- badania, innowacje i technologia;
- gospodarka i rynek;
- wydajność łańcucha dostaw żywności;
- czynniki polityczne i instytucjonalne;
- czynniki społeczno-kulturowe i demograficzne.
Analiza dotyczy również horyzontów krótko- i długoterminowych oraz powiązań między nimi. Opinie zainteresowanych stron zebrano w drodze specjalnych konsultacji i uwzględniono je w analizie.
Dostępność żywności nie jest dziś zagrożona w Europie. Przystępność cenowa żywności jest jednak coraz większym problemem dla coraz większej liczby gospodarstw domowych o niskich dochodach.
Niektóre z czynników mogą stać się zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego i ujawnić słabe punkty w naszym systemie żywnościowym, jeśli nie zostaną odpowiednio potraktowane.
pełna lista aktualności
|