Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Europejski Zielony Ład: Analiza głównych czynników bezpieczeństwa żywnościowego w UE i na świecie
Komisja Europejska opublikowała analizę na temat głównych czynników wpływających na bezpieczeństwo żywnościowe, tj. zmiana klimatu, degradacja środowiska, ekonomiczne konsekwencje COVID-19 i inwazji Rosji na Ukrainę.

W oparciu o najnowsze dowody naukowe analiza ta identyfikuje różne rodzaje kluczowych czynników: 
  • czynniki biofizyczne i środowiskowe; 
  • badania, innowacje i technologia; 
  • gospodarka i rynek; 
  • wydajność łańcucha dostaw żywności; 
  • czynniki polityczne i instytucjonalne; 
  • czynniki społeczno-kulturowe i demograficzne.
Analiza dotyczy również horyzontów krótko- i długoterminowych oraz powiązań między nimi. Opinie zainteresowanych stron zebrano w drodze specjalnych konsultacji i uwzględniono je w analizie.

Dostępność żywności nie jest dziś zagrożona w Europie. Przystępność cenowa żywności jest jednak coraz większym problemem dla coraz większej liczby gospodarstw domowych o niskich dochodach. 

Niektóre z czynników mogą stać się zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego i ujawnić słabe punkty w naszym systemie żywnościowym, jeśli nie zostaną odpowiednio potraktowane. 

Link do analizy Komisji Europejskiej pt. "Drivers of food security" >>


1046

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij