Tegoroczne obchody przypadły na szczególny czas – okres prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Z tej okazji 10 czerwca 2025 roku, w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczypospolitej Polskiej przy Unii Europejskiej w Brukseli, odbyło się międzynarodowe spotkanie zorganizowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we współpracy ze Stałym Przedstawicielstwem RP przy UE oraz Biurem Łącznikowym FAO w Brukseli. W spotkaniu wzięła również udział przedstawicielka Głównego Inspektoratu Sanitarnego – Pani Joanna Furs.
Wydarzenie odbyło się pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu” („Food Safety: Science in Action”) – które jest motywem przewodnim tegorocznych światowych obchodów WFSD. Hasło to podkreśla fundamentalną rolę nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności oraz tworzeniu skutecznych strategii oraz praktyk zapewniających jakość i bezpieczeństwo żywności.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele instytucji unijnych, organizacji międzynarodowych – w tym Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – a także eksperci z Polski i innych krajów członkowskich UE. Podczas spotkania odbyły się wystąpienia i dyskusje poświęcone m.in. wyzwaniom oraz szansom, jakie niesie podejście oparte na dowodach naukowych w kształtowaniu polityki żywnościowej, zarządzaniu ryzykiem i zwiększaniu odporności łańcucha dostaw. Spotkanie było także okazją do wymiany doświadczeń oraz zacieśnienia współpracy na rzecz wspólnego celu – tworzenia bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego.