Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Walne Zebranie Członków PFPŻ ZP i uroczyste „Garden Party” z okazji Prezydencji RP w Radzie UE
26 czerwca 2025 r. odbyło się Walne Zebranie Członków Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP), podczas którego podsumowano działalność Federacji w 2024 roku. Obrady, którym przewodniczył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP, były doskonałą okazją do omówienia najważniejszych inicjatyw i osiągnięć Federacji, a także do zaplanowania kolejnych działań na rzecz rozwoju sektora spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej.

Podsumowanie intensywnych prac Federacji w 2024 r.


Miniony rok był okresem intensywnych wyzwań legislacyjnych, dynamicznych zmian w otoczeniu prawnym oraz rosnących oczekiwań wobec sektora przetwórstwa żywności – zarówno ze strony konsumentów, jak i szeroko pojętych interesariuszy, w tym instytucji tworzących prawo. W tym kontekście rola PFPŻ ZP jako głosu sektora, partnera w dialogu społecznym oraz źródła eksperckiej wiedzy była – jak zawsze – niezwykle istotna – zaznaczył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP.


W trakcie zebrania przewodniczący komisji działających w ramach Federacji przedstawili sprawozdania z działalności merytorycznej w 2024 roku, wskazując kluczowe zagadnienia, nad którymi prowadzone były prace. Obejmowały one m.in. bezpieczeństwo żywności, znakowanie i informowanie konsumentów, prawo gospodarcze, kwestie środowiskowe, w tym zrównoważony rozwój i gospodarkę odpadami opakowaniowymi. Dzięki zaangażowaniu firm członkowskich, ich ekspertów oraz zespołu Biura Federacji, udało się wypracować liczne stanowiska, które były skutecznie reprezentowane zarówno na krajowym, jak i unijnym forum – wiele z postulatów znalazło odzwierciedlenie w ostatecznym brzmieniu przepisów.


Przewodniczący komisji złożyli serdeczne podziękowania wszystkim osobom zaangażowanym w te działania – członkom komisji, ekspertom reprezentującym firmy członkowskie oraz pracownikom Biura – za ich nieoceniony wkład, wiedzę, doświadczenie i gotowość do współpracy. To właśnie ta współpraca stanowi fundament silnej, zintegrowanej i odpowiedzialnej reprezentacji sektora żywnościowego.


Wyjątkowe „Garden Party” w ogrodach SGGW


Po części oficjalnej, w ogrodach Pałacu Rektorskiego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, odbyło się wyjątkowe „Garden Party”. Wydarzenie, zorganizowane przez PFPŻ ZP we współpracy z SGGW, odbyło się pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i stanowiło symboliczną celebrację kończącej się Prezydencji Rzeczypospolitej Polskiej w Radzie Unii Europejskiej.


Uroczyste otwarcie Garden Party uświetniły wystąpienia Czesława Siekierskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Jacka Czerniaka, Sekretarza Stanu i Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który w swoim przemówieniu podziękował Federacji za dotychczasową współpracę oraz docenił jej wkład w budowanie konstruktywnego dialogu między administracją publiczną a sektorem żywnościowym.


Wyróżnienia i jubileusze


Podczas Garden Party wręczono wyróżnienia osobom, które w szczególny sposób wspierają rozwój polskiego sektora żywnościowego i jego wzmocnienie na rynku krajowym oraz unijnym. Wyrazy uznania i podziękowania za owocną współpracę oraz życzenia dalszych sukcesów otrzymali:


  • dr Izabella Lewandowska, Radca ministra w Departamencie Współpracy Międzynarodowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
  • dr n. med. Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
  • Joanna Trybus, Zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich w MRiRW,
  • Iwona Ciechan, Doradca Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w MRiRW.

Szczególnym momentem było także uroczyste wręczenie kwiatów pani Małgorzacie Skoniecznej, Prezes Związku, z okazji jubileuszu 20-lecia piastowania tej funkcji. To wyraz uznania za jej wieloletnie zaangażowanie i wkład w rozwój Federacji oraz promocję interesów branży spożywczej w Polsce i za granicą.


Oprawę muzyczną wydarzenia zapewnił kwintet smyczkowy PROMNI, prezentując znakomite interpretacje utworów klasycznych i jazzowych, które wprowadziły uczestników w wyjątkowy nastrój letniego popołudnia.


Szczególnym zainteresowaniem cieszył się stół polskich serów rzemieślniczych przygotowany przez znakomitego eksperta i smakosza Gienio Mientkiewicza.


Dziękujemy wszystkim gościom za obecność, wspólne świętowanie oraz zaangażowanie w działania na rzecz polskiego sektora żywnościowego!

 

2025-06-28

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij