Walne Zebranie Członków PFPŻ ZP i uroczyste „Garden Party” z okazji Prezydencji RP w Radzie UE26 czerwca 2025 r. odbyło się Walne Zebranie Członków Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP), podczas którego podsumowano działalność Federacji w 2024 roku. Obrady, którym przewodniczył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP, były doskonałą okazją do omówienia najważniejszych inicjatyw i osiągnięć Federacji, a także do zaplanowania kolejnych działań na rzecz rozwoju sektora spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej.Podsumowanie intensywnych prac Federacji w 2024 r.
Miniony rok był okresem intensywnych wyzwań
legislacyjnych, dynamicznych zmian w otoczeniu prawnym oraz rosnących oczekiwań
wobec sektora przetwórstwa żywności – zarówno ze strony konsumentów, jak i
szeroko pojętych interesariuszy, w tym instytucji tworzących prawo. W
tym kontekście rola PFPŻ ZP jako głosu sektora, partnera w dialogu społecznym
oraz źródła eksperckiej wiedzy była – jak zawsze – niezwykle istotna –
zaznaczył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP.
W trakcie zebrania przewodniczący komisji działających w
ramach Federacji przedstawili sprawozdania z działalności merytorycznej w 2024
roku, wskazując kluczowe zagadnienia, nad którymi prowadzone były prace.
Obejmowały one m.in. bezpieczeństwo żywności, znakowanie i informowanie
konsumentów, prawo gospodarcze, kwestie środowiskowe, w tym zrównoważony rozwój
i gospodarkę odpadami opakowaniowymi. Dzięki zaangażowaniu firm członkowskich,
ich ekspertów oraz zespołu Biura Federacji, udało się wypracować liczne stanowiska,
które były skutecznie reprezentowane zarówno na krajowym, jak i unijnym forum –
wiele z postulatów znalazło odzwierciedlenie w ostatecznym brzmieniu przepisów.
Przewodniczący komisji złożyli serdeczne podziękowania
wszystkim osobom zaangażowanym w te działania – członkom komisji, ekspertom
reprezentującym firmy członkowskie oraz pracownikom Biura – za ich nieoceniony
wkład, wiedzę, doświadczenie i gotowość do współpracy. To właśnie ta współpraca
stanowi fundament silnej, zintegrowanej i odpowiedzialnej reprezentacji sektora
żywnościowego.
Wyjątkowe „Garden Party” w ogrodach SGGW
Po części oficjalnej, w ogrodach Pałacu Rektorskiego Szkoły
Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, odbyło się wyjątkowe „Garden Party”.
Wydarzenie, zorganizowane przez PFPŻ ZP we współpracy z SGGW, odbyło się pod
patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i stanowiło symboliczną
celebrację kończącej się Prezydencji Rzeczypospolitej Polskiej w Radzie Unii
Europejskiej.
Uroczyste otwarcie Garden Party uświetniły wystąpienia Czesława
Siekierskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Jacka Czerniaka,
Sekretarza Stanu i Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który w swoim
przemówieniu podziękował Federacji za dotychczasową współpracę oraz docenił jej
wkład w budowanie konstruktywnego dialogu między administracją publiczną a
sektorem żywnościowym.
Wyróżnienia i jubileusze
Podczas Garden Party wręczono wyróżnienia osobom, które w
szczególny sposób wspierają rozwój polskiego sektora żywnościowego i jego wzmocnienie
na rynku krajowym oraz unijnym. Wyrazy uznania i podziękowania za owocną
współpracę oraz życzenia dalszych sukcesów otrzymali:
- dr
Izabella Lewandowska, Radca ministra w Departamencie Współpracy
Międzynarodowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- dr
n. med. Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych,
- Joanna
Trybus, Zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych i Transformacji
Energetycznej Obszarów Wiejskich w MRiRW,
- Iwona
Ciechan, Doradca Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w MRiRW.
Szczególnym momentem było także uroczyste wręczenie kwiatów pani
Małgorzacie Skoniecznej, Prezes Związku, z okazji jubileuszu 20-lecia
piastowania tej funkcji. To wyraz uznania za jej wieloletnie zaangażowanie i
wkład w rozwój Federacji oraz promocję interesów branży spożywczej w Polsce i
za granicą.
Oprawę muzyczną wydarzenia zapewnił kwintet smyczkowy PROMNI,
prezentując znakomite interpretacje utworów klasycznych i jazzowych, które
wprowadziły uczestników w wyjątkowy nastrój letniego popołudnia.
Szczególnym zainteresowaniem cieszył się stół polskich serów
rzemieślniczych przygotowany przez znakomitego eksperta i smakosza Gienio
Mientkiewicza.
Dziękujemy wszystkim gościom za obecność, wspólne
świętowanie oraz zaangażowanie w działania na rzecz polskiego sektora
żywnościowego!
pełna lista aktualności
|