Prawo żywnościowe
- Naruszenia prawa żywnościowego w orzecznictwie. Sądy o karach
- Orzecznictwo TSUE w prawie żywnościowym – zagadnienia ogólne
- „Środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała”, jako szczególna kategoria żywności przeznaczonej do stosowania w dietach o ograniczonej zawartości energetycznej w celu redukcji masy ciała
- Akryloamid w żywności. Mechanizm powstawania, działanie i regulacje prawne
- Aktualne działania Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności
- Aktualne prace normalizacyjne nad żywnością przeznaczoną dla starszych niemowląt i małych dzieci
- Aspekty prawne stosowania aromatów do żywności. Część I
- Aspekty prawne stosowania aromatów do żywności. Część II
- Aspekty prawne związane z „free sale certificate” dla suplementów diety i FSMP
- Bezpieczeństwo plastikowych opakowań żywności przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowego
- Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów Dotyczących Żywności (CPRSŻ)
- Deklarowanie zawartości witamin i składników mineralnych w etykietowaniu żywności
- Dwutlenek tytanu wycofany z żywności w UE. Co dalej?
- Eksport żywności z Polski do Stanów Zjednoczonych
- Handel żywnością z Wielką Brytanią po brexicie
- Komisja Kodeksu Żywnościowego pracuje pomimo pandemii
- Konsekwencje naruszenia prawa żywnościowego – zagadnienia wprowadzające. Część I
- Konsekwencje naruszenie prawa żywnościowego - wymiar sankcji za naruszenie prawa żywnościowego
- Konsekwencje prawne limitu izomerów trans kwasów tłuszczowych dla branży spożywczej w świetle rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2019/649 oraz przepisów krajowych
- Konsument żywności
- Kontrowersje wokół raportu Najwyższej Izby Kontroli dotyczącego nadzoru nad stosowaniem dodatków do żywności
- Kryteria mikrobiologiczne. Meandry rozporządzenia UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego?
- Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego? Kryteria higieny procesu
- Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego? Wyznaczanie trwałości produktów RTE na podstawie badań obciążeniowych z szacowaniem potencjału wzrostu
- Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Papierowe osłonki z przyprawami do pieczenia jako produkty złożone
- Migracja substancji chemicznych z opakowań do żywności – matematyczne modele migracji
- Niejadalne osłonki przeznaczone do kontaktu z wyrobami mięsnymi, wędlinami oraz serami
- Nowe rozporządzenie UE nr 2022/1616. Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych pochodzące z recyklingu
- Nowe zasady oznakowania żywności jako wolnej od GMO
- Opłata od środków spożywczych, czyli tzw. podatek cukrowy
- Oszustwa żywnościowe, bezpieczeństwo i jakość żywności, plan strategiczny dla Kodeksu - kluczowe zagadnienia w regionie państw CCEURO
- Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część III
- Owady jako żywność – nowe szanse i wyzwania
- Oznaczenie „Produkt polski” – praktyczne aspekty
- Pasze. Aspekty prawne związane z GMO
- Podatek cukrowy. Podsumowanie funkcjonowania przepisów
- Podwójna jakość produktów – prace legislacyjne
- Pojęcie "żywności specjalnego przeznaczenia medycznego"
- Pojęcie suplementu diety z perspektywy prawa żywnościowego i prawa farmaceutycznego
- Prace Komitetu do spraw Znakowania żywności Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności w sprzedaży internetowej
- Przewaga kontraktowa – nowe regulacje prawa unijnego i przegląd dotychczasowej praktyki stosowania prawa polskiego – cz. 2
- Ramy polityki UE w zakresie biopochodnych, biodegradowalnych i kompostowalnych tworzyw sztucznych
- Składniki żywności stosowane zamiast substancji dodatkowych
- Stosowanie w żywności produktów z konopi siewnych
- Substancja dodatkowa, substancja pomocnicza w przetwórstwie czy składnik żywności?
- Substancje dodatkowe w produktach mięsnych – przepisy prawne, zasady stosowania. Część II
- Substancje dodatkowe w surowych wyrobach mięsnych i produktach mięsnych – przepisy prawne, zasady stosowania. Część I
- Substancje dodatkowe z listy quantum satis - zasady stosowania, ograniczenia i wyjątki
- System informacji o etykietowaniu żywności (FLIS)
- Wybrane aspekty dobrowolnego oznakowania krajem pochodzenia: „składnik podstawowy” a woda
- Wymagania dla zabawek dodawanych do produktów spożywczych
- Wyroby silikonowe przeznaczone do kontaktu z żywnością
- Wytyczne CEPI dla papieru i tektury do kontaktu z żywnością
- Wytyczne dotyczące bezpiecznego użycia i ponownego użycia wody w produkcji żywności
- Zafałszowania, autentyczność i integralność żywności - Nowe wyzwanie dla Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
- Zagrożenia związane z obecnością substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) w żywności oraz opakowaniach żywności
- Zanieczyszczenia krzyżowe składnikami alergennymi. Prawo i obecne wyzwania
- Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań papierowych. Kwestie istotne dla producentów żywności
- Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań z tworzyw sztucznych – prace legislacyjne. Kwestie istotne dla producentów żywności. Część I
- Zestawienie dopuszczonych do stosowania oświadczeń zdrowotnych o zmniejszaniu ryzyka choroby oraz oświadczeń dotyczących zdrowia i rozwoju dzieci
- Zmiany przepisów w zakresie produkcji ekologicznej
- Znaczenie pojęcia „jakość żywności”
- Znakowanie środków spożywczych komunikatem „bez laktozy”
- Zrównoważony system żywnościowy. Planowane unijne regulacje prawne
- Zwycięska bitwa o najdroższą przyprawę świata na sesji Komitetu Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO
- Żywność dla dzieci - część I
- Żywność dla dzieci - część II
- Żywność ekologiczna
- Żywność funkcjonalna. żywność prozdrowotna. Definicja, aspekty prawne i wytyczne dla firm