Substancje słodzące w żywnościStosowanie substancji słodzących w Unii Europejskiej jest uregulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.Zgodnie z definicją podaną w tym rozporządzeniu „substancje słodzące” to
substancje stosowane do nadania środkom spożywczym słodkiego smaku lub stosowane
w słodzikach stołowych.
W art. 18 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawarto definicję zasady
przenoszenia (ang. carry-over) substancji dodatkowych. W ostatnim akapicie art.
18 podano specyficzne wymagania związane z wnoszeniem do produktu substancji
słodzących na zasadzie przenoszenia.
Substancje słodzące dopuszczone do żywności w Unii Europejskiej są
bezpieczne dla zdrowia konsumenta, a ich spożycie nawet w przypadku osób
regularnie spożywających produkty zawierające substancje słodzące jest niższe
niż ADI wyznaczone dla poszczególnych substancji.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Joanna Gajda-Wyrebek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB.
W artykule: - warunki stosowania substancji słodzących w żywności
- oświadczenia żywieniowe a stosowanie substancji słodzących
- zasada przenoszenia w odniesieniu do substancji słodzących
- substancje słodzące dozwolone do żywności - grupy
Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2025 >>
pełna lista aktualności
|