Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Substancje słodzące w żywności
Stosowanie substancji słodzących w Unii Europejskiej jest uregulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.

Zgodnie z definicją podaną w tym rozporządzeniu „substancje słodzące” to substancje stosowane do nadania środkom spożywczym słodkiego smaku lub stosowane w słodzikach stołowych.

W art. 18 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawarto definicję zasady przenoszenia (ang. carry-over) substancji dodatkowych. W ostatnim akapicie art. 18 podano specyficzne wymagania związane z wnoszeniem do produktu substancji słodzących na zasadzie przenoszenia.

Substancje słodzące dopuszczone do żywności w Unii Europejskiej są bezpieczne dla zdrowia konsumenta, a ich spożycie nawet w przypadku osób regularnie spożywających produkty zawierające substancje słodzące jest niższe niż ADI wyznaczone dla poszczególnych substancji.


Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Joanna Gajda-Wyrebek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB.


W artykule:

  • warunki stosowania substancji słodzących w żywności
  • oświadczenia żywieniowe a stosowanie substancji słodzących
  • zasada przenoszenia w odniesieniu do substancji słodzących
  • substancje słodzące dozwolone do żywności - grupy

Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2025 >> 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij